Lifestyle·Personally

Waarom hardlopen toch leuk kan zijn

f-313-hardlopers_verkleind

Wie mij twee jaar geleden had verteld dat ik ooit zou gaan hardlopen en het ook zou kunnen volhouden, had ik voor gek verklaard. Ik heb hardlopen nóóit leuk gevonden en ik kon mezelf er ook nooit toe zetten het te doen. Ik vond het saai en eentonig. Ik snapte echt niet hoe mensen hardlopen zo leuk konden vinden. Toch keek ik altijd met veel bewondering naar de hardlopers in het Vondelpark die zo goed bezig waren en was ik stiekem toch een beetje jaloers dat zij dat wel konden en ik niet.

Na twee jaren niet meer sporten was mijn conditie echt achteruit gegaan en daar wilde ik graag verandering aan brengen. Uiteindelijk ben ik nu al bijna drie maanden meestal 2 keer per week aan het hardlopen. In het begin was het zwaar en moest ik mezelf er echt toe zetten, maar uiteindelijk, met wat doorzettingsvermogen ben ik het leuk gaan vinden. Het geeft me een goed gevoel en ik krijg er energie van. Ook gaat mijn conditie omhoog. Vooral dat ik met een sport bezig ben geeft me een goed gevoel. Het motiveert me zelfs om ermee door te gaan.

Cross-country freedom

Maar hoe doe je dat dan, beginnen met hardlopen?

Ik zal jullie een aantal tips geven hoe je het hardlopen tóch leuk kan maken!

  • Bouw het hardlopen rustig op: Als je net begint moet je vooral niet te veel willen doen. Je moet het rustig opbouwen, zo kan je blessures voorkomen. Begin met 2 minuten rennen en 1 minuut lopen, als dat goed gaat kan je steeds een stukje langer door rennen.
  • Ga met iemand samen hardlopen: samen met iemand rennen is vooral erg gezellig, maar het kan je ook motiveren door te gaan met het hardlopen. Je zal minder snel zeggen dat je geen zin hebt en thuis blijven, maar toch gaan omdat je het hebt afgesproken. Je kunt elkaar motiveren door te gaan.
  • Train met een running app: ik zelf gebruik de Nike+ Running app. Ik vind hemtumblr_mllkk161YL1rsemdfo1_500 erg fijn, doordat hij aangeeft hoeveel kilometer je elke keer hebt gerend en in welke tijd. Ook laat hij de hele route die je hebt gerend zien en de totaal aantal kilometers die je hebt gerend vanaf het begin. Dat vind ik erg fijn, het motiveert mij om dezelfde aantal kilometers steeds in een kortere tijd proberen te rennen.
  • Hardloop met een doel: wanneer je een doel hebt die je graag wilt realiseren, zal je sneller gemotiveerd blijven. Voor mij was het doel om mijn conditie op te bouwen. Ik merkte al heel snel dat mijn conditie echt achteruit was gegaan. Daarom wilde ik graag gaan beginnen met hardlopen om mijn conditie weer terug te krijgen.
  • Koop leuke hardloopkleding: het is natuurlijk altijd leuk om nieuwe kleding te kopen, daarom kan het ook erg goed motiveren om speciaal voor het hardlopen nieuwe kleding te kopen die je tijdens het rennen kan dragen. Koop het natuurlijk wel pas als je er 99% zeker van bent dat je ermee door wilt gaan, anders is het natuurlijk zonde van het geld.
  • Ren op goed zittende hardloopschoenen: goede schoenen tijdens het hardlopen is erg belangrijk. Wanneer je op je oude gympjes begint te rennen kan je al snel erg last krijgen van je voeten. Koop daarom ook altijd echte hardloopschoenen die lekker zitten. Je zal merken dat het veel fijner rent en je minder snel last zal krijgen van pijnlijke voeten.
  • Beloon jezelf: beloon jezelf met iets wat je altijd erg leuk vindt en wat je motiveert te gaan rennen. Je kunt bijvoorbeeld met jezelf afspreken dat je na het hardlopen een nieuwe aflevering van je favoriete serie mag kijken.

In het begin is het echt even doorzetten, maar als het eenmaal lukt, zal je het echt leuk gaan vinden!

“Even a bad run is better than no run.”

“The real workout starts when you want to stop.”

“There will be a day when I can no longer run. Today is not that day.”

“Every step forward brings you closer to your finish line.”

Liefs xx, Kaya

11 gedachten over “Waarom hardlopen toch leuk kan zijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s